Шаморин зустрів +4 і зливою. Суцільним мокрим простирадлом, що огортало, заливалось в рукава й за комір, просочувалось в бриджі, чвакало, хлюпало, засмоктувало копита, налипало брудом на арабські хвости, розбризкувалось, пробирало вітром до кісток.

Це – пробіги. Тут лише ті, хто не боїться застудитись.

Їдемо на трасу, огрунтовуємо коней. Мокрий повід вислизає з рук, дощ заливає очі, стікає в чоботи. Завтра старт і прогноз невтішний.

Це – пробіги. Тут не скаржаться.

Ніч. За вікном ллє як з відра. Не сплю. Вслухаюсь. Хвилююсь. Думаю, як мені їхати 120 кілометрів слизькою травою та польовими дорогами з перемішаної глини…

Це – пробіги. Тут не передбачено критих манежів.

6.45 ранку. 28 вершників стартують обережною риссю. Перше коло – багато асфальту та каменистих доріг. Робимо багато галопу з запасом часу. Болото проходимо риссю. Тримаємо швидкість біля 15кмг.

Це – пробіги. Тут немає відмазок та виправдань.

Перша фаза, помаранчевий маршрут, 40км навколо каналу. Мости, стрижені газони і тераси з квітучих дерев. Друга 30км: поля, село і швидкісна трав’яна пряма вздовж прекрасного берегу Дунаю.  

Це – пробіги. Тут красиво!

Йдемо втрьох: Валі на New Hope, я на Еверті, Віталій на Загірі. Коні біжать як класні спортивні машини. Наша справа – не заважати. Слухаємось тренера. 1км галоп з лівої ноги. 1км галоп з правої ноги. 1км рисі за який чотири рази зміна діагоналі. І так по колу.

Це – пробіги. Тут не буває дрібниць.

ПВК. Розсідлуємо, напуваємо, заливаємо водою, міряємо пульс, проходимо вет-контроль, хвилюємось.

Це – пробіги. Тут вирішують ветеринари.

Остання фаза. Найкоротша, але вона триває вічність. Рахуєш кілометри до фінішу. Думаєш лише про коня. Прислухаєшся до кожного його руху. Фінішуємо кентером всі разом в одну лінію, ніхто не випереджає.

Це – пробіги. Ми – команда!

Фінальний вет контроль. Позаду 120 кілометрів зусиль, роботи і боротьби за кожен кілометр. Але якщо хоч щось не так з конем – дисквал. Так буває. Пробіжку кожного коня дивиться панель з трьох ветеринарів і потім голосує. Yes or No.
Валентин і Нью Хоуп. Поздоровляємо, ви пройшли!
Леся і Еверта. Поздоровляємо, ви пройшли!
Віталій і Загіра. Поздоровляємо, ви пройшли!

Це – пробіги. Роки титанічної праці команди, що готує коня. Величезні вкладення в корма та добавки. Інтуїція та витривалість спортсмена, що їде дистанцію. Турбота і професіоналізм організаторів змагань. Та ще безліч складових і нюансів. Це – пробіги! Тут все по справжньому!

Клуб Arion Endurance щиро дякує румунському CSE Decebal за прекрасних коней та співпрацю!