Отже, ви стали коневласником.

Поздоровляю! Відтепер ваше життя радикально зміниться! 

Ви тримаєте за чумбур півтони жвавого активного щастя. Але що з ним робити далі? Щоб ваші перші кроки до порозуміння не закінчились у лікарні, варто уважно ознайомитись з інструкцією до нового партнера. Адже ці 500 кг мають інтелект трирічної дитини і свої власні уявлення про стан речей, але про психологію я напишу згодом.

5LGSV419cpEЯкщо ви ніколи не мали досвіду з цими тваринами, перш за все треба визначитись з кількома важливими питаннями, від яких залежатимуть ваші подальші дії, як то вибір стайні, купівля амуніції, тренування: Навіщо вам кінь? (Хоча, насправді, бажано було ставити це питання значно раніше) Для того, щоб кілька разів на тиждень виїзджати на прогулянку в ліс? Займатись туризмом, подорожувати верхи? Чи плануєте аматорський спорт? Якщо так, то який?

Наприклад для виїздки чи конкуру, вам буде потрібен пансіон, де є крита арена з єврогрунтом. Для пробігів та TREC навпаки обирають стайню за містом, на природі, а відтак це обійдеться значно дешевше.

Наші поради стосуються саме варіанту утримання коня задля задоволення, хобі-прогулянок на природі, кінноспортивного туризму, TREC та кваліфікаційних дистанційних кінних пробігів.  

Вибiр стайнi.

Є речі, які безпосередньо впливають на здоров’я та психічний стан коня.

20170205_094659Перше – це, звісно, харчування. Воно має бути різноманітним, збалансованим і відповідати енергетичним витратам, поточному навантаженню, віку, породі, подальшій перспективі. Отже, запитайте, чи на стайні, яку ви розглядаєте як майбутню домівку для вашого нового друга, працює зоотехнік, чи  підбирають там раціон індивідуально?

8C7A7726w
Фото Олі Данилюк

Друге – вигул на свіжому повітрі щонайменше 5 годин на день. Для коней рух – це життя. На волі вони проходять близько 40 кілометрів на добу, тому закрити таку тварину в деннику на 23 години, навіть у найпрестижнішому клубі – це злочин проти природи. Обирайте стайню, де є достатня кількість левад розміром не менше ніж 10х15 метрів. Звісно, пансіон у такому клубі буде дорожчим, бо кінь, який постійно рухається, з’їдає набагато більше корму, але натомість ви добряче зекономите на ветеринарах!

25594312_1633592123386243_3327644851609065207_n
Фото Олі Данилюк

Третє – пам’ятайте, кінь не боїться холоду. Для нього шкідливе коливання температур, протяги і надмірна сухість чи вогкість повітря. Тому, з точки зору його здоров’я, найліпшою буде “англійська” дерев’яна стайня з мінімальним утепленням, а найгіршою – кам’яна з бетонною підлогою та штучним опаленням взимку. Якщо ви боїтесь, що коник змерзне, краще запасіться кількома попонами.

IMG_5238
Фото Марії Кравець

Четверте – тренування. Це дуже сильна активна тварина, якій потрібен якісний моціон принаймні чотири рази на тиждень, інакше ваша омріяна прогулянка може закінчитись у травмпункті. У кожному хорошому клубі є досвічений тренер, який працюватиме з вашим конем та навчатиме його гарних манер!

 

П’яте – місцевість. Що може бути краще, ніж верхова прогулянка у живописному14224676_398474866942806_4010010134483691513_n лісі та жвавий галоп польовими стежками? Але ні ви, ні кінь не отримаєте від неї насолоди, якщо до лісу доведеться крокувати 30 хвилин міським асфальтом, перетинати автобан, залізничні колії й промзону. Тому, обираючи стайню, не полінуйтесь вивчити мапу! Відстань від вашої домівки до кінного клубу теж має значення, адже найцінніший ресурс – це час.

Шосте – зручності для вас. Звісно, ми в першу чергу дбаємо про добробут нашого коня і надаємо перевагу першим трьом пунктам. Але роздягальня з душем, зручний амунічник та додатковий сервіс (як то випрати ваші вальтрапи та попони) – має неабияке значення.

26195646_1640390362706419_7586616806418115958_n
Фото Олі Данилюк

Сьоме – концепція клубу. Існує величезна кількість різноманітних поглядів на мету коневласництва. Хтось сповідує Natural Horsmanship (тут також розмаїття варіантів – від радикального фанатизму до неперевершеного порозуміння), для когось, навпаки, кінь – це спортивне знаряддя задля досягнення високих результатів. Деякі клуби спеціалізуються суто на спорті, інші пропонують широкий спектр дозвіллєвих послуг. Є затишні домашні стайні, а є величезні комплекси. Всі вони мають свої переваги, так само, як і недоліки. Моя порада – зверніть увагу на клієнтів клубу. Шукайте людей, які мають спільні з вами погляди. Оберіть місце, де вам приємно знаходитись, де ви почуваєтесь як вдома.

І останній пункт – перспектива. Що може запропонувати вам клуб, окрім пансіону? Семінари, майстер-класи, навчання? Чи може участь у змаганнях? Адже купити коня – це лише перший крок до чудової захоплюючої подорожі, яку вам тепер долати разом!

 

IMG_5323
Equirandua 2017. Оля Данилюк і Майбах. Фотограф Марія Кравець

 

Читайте про

Амунiцiю i все необхiдне

Спорядження вершника