1.Суворо дотримуйтесь всіх вказівок тренера. Ніколи не робіть нічого самовільно. Навіть, якщо у вас все під контролем! Навіть, якщо у вас з конем ментальний зв’язок!
2. Поводьтесь з конем спокійно і лагідно, але впевнено. На ваш переляк молодий кінь відреагує взаємним переляком, а старий вас затролить як бухгалтер ЖЕКу першокласника.   
3.Дітей не випускайте з поля зору! Забудьте міфи що кінь – добра благородна істота, яка не зашкодить дитині, бо то вигадки кінематографа! Кінь за інтелектом – сам як двохрічна дитина, але  дуже ляклива і важить 500кг!!!  
4. Не годуйте коней без дозволу тренера або власника.  Штрафом можуть бути ваші пальці, ну, або кілька тисяч доларів, якщо нагодуєте тим лайном, яке зазвичай їдять люди.
5. Підходьте до коня лише коли ви впевнені, що він вас бачить.  Кінь читає вашу поставу, позу і запах гормонів. Досвідчений прокатний мерин, лише по вашому погляду побудує комбінацію трюків як вас здихатись, або навпаки зрозуміє – що тут без варіантів.  
6. Ніколи не підходьте до коня ззаду.  Він може вдарити ногою. Зовсім не навмисно, а відмахуючись від мухи, наприклад. Вас це буде тішити дорогою до травмпункту.
7. Чистити коня потрібно прив’язавши чомбур за “страховочне” кільце на безпечний вузол, який розв’язується одним рухом. Кінь може запанікувати на прив’язі та спробувати повіситись. Не навмисно, але яскраво.
8. Під час сідловки в деннику спочатку накиньте на шию коня повід, надіньте вуздечку, недоуздок, прив’яжіть, а потім посідлайте. Якщо кінь прив’язаний, то – зворотній порядок: спершу сідло, потім вуздечка. Це для вашої зручності, щоб кінь не крутився.
9. Правою рукою тримайте вуздечку за нащічні ремені, лівою подавайте трензель, потім обома руками підтягуйте вуздечку догори, обережно розсуваючи її вбоки, щоб не проїхатись по очам.  Надягайте вуздечку обережно – у коня ніжні вуха. Слух у нього в шість разів сильнійший за людський. А зір поганенький…
10. Якщо кінь не хоче брати трензель, стискаючи зуби, натисніть пальцями на беззубу частину щелепи и подайте трензель, щойно він відкриє рота. Далі пп9. Всі непорозуміння з конем під час цього процесу – наслідок колгоспної методики надягання амуніції.
11.
  Якщо вам потрібно прив’язати посідланого коня, одягніть недоуздок поверх вуздечки. НІКОЛИ не прив’язуйте за трензельне кільце – кінь може травмувати рота. Ніколи не прив’язуйте коня до непристосованого для цієї мети предмета! Відламає і буде носитись, розмахуючи шматком паркану, сам себе лякаючи. Якщо вам повезе, він пошкодить лише  чужі автівки, а не повезе – покалічить людей.
12. Виводячи коня з денника, левади, чи вводячи його в денник – відкривайте двері поністю, щоб кінь їх не зачепив. Інакше злякається і рознесе в хлам, та ще й вас з ніг зіб’є!
13.  Під час чистки, сідловки, одягання ногавок тощо, ніколи не пролазьте під животом у коня. Обійдіть його спереду, або ззаду, погладжуючи по крупу, щоб він вас чув. Якщо вам потрібно взяти задню ногу, плавними гладячими рухами, проведіть від шиї, до спини і по крупу спустіть руки вниз до ноги.  
14. Водіть коня в поводу, знявши повід з шиї і йдучи поруч з ним з лівого боку. Якщо надітий мартингал, то ведіть за один повід, не знімаючи з шиї. Лівою рукою тримайте кінець повода, а правою біля трензеля (не тримайте за пряжки – кінь може смикнути і рукавички за 800грн підуть у смітник). 
15. Водіть посідланого коня завжди з підтягнутими стременами. Стремено, яке теліпається,  може за щось зачепитися і налякати коня, він сіпнеться, порве амуніцію, а вона коштує іноді дорожче, ніж він сам
16. Ведучи коня в поводу, тримайте відстань не менше 5 метрів від коня попереду. В жодному разі не підганяйте коня, який йде перед вами, хлистом чи руками – удар копита може прилетіти точно вам в лоб.  
17. Перед тим, як сісти на коня, перевірте попругу і, за необхідності, підтягніть її (так, щоб під неї проходило два пальці). Досвідчені коні при цьому набирають повні легені повітря і здуваються щойно ви ставите ногу у стремено.  
18.  Не випускайте повід з рук, регулюючи стремена чи підтягуючи попруги. Накиньте його на лікоть. Інакше кінь може забити на тренування і пограти в гру “не доженеш”.
19. Якщо ваш кінь злякався і почав рватися вбік, чи просто пре вперед, не тягніть за повід, а один раз чутливо смикніть,  заспокойте коня і похваліть його слухняність голосом, поплескайте по шиї. А головне, самі будьте взірцем дзен.
20. Для верхової їзди рекомендується взуття, з невеликим каблуком. Але ми в клубі використовуємо безпечні стремена, тому можна їздити в кросівках.
21.  Вкрай не рекомендується працювати з кіньми, будучи в сандалях чи іншому взутті з відкритими пальцями. Звісно, якщо ви надаєте перевагу пальцям з нігтями.
22. Сідайте на коня завжди з лівого боку і лише по команді тренера. Це не забаганка, а особливості психології коней. Лівий бік у них «безпечний», повернутий до табуна. З правого боку, навпаки, кінь пантрує  хижаків.  
22.1 Бажано сідати зі спеціального стільчика, щоб уникнути латерального ривка на хребет коня. При посадці не кидайте і не розпускайте повід. 
23. Їздячи зміною, тримайте дистанцію від попереднього коня 1,5-2 корпуси (так щоб між вухами вашого коня ви бачили скакальні суглоби або задні копита попереднього),  не під’їзжайте до інших коней. Ударом заднього копита кінь може перебити залізничну рельсу у місці зварки!!! Висота удару – до голови вершника дістане. Миттєвість реакції – як у кішки. У вас немає шансів.   Також, не відставайте від зміни, бо ваш кінь, керуючись стадним інстинктом, може жваво наздоганяти решту. 
24. Не зупиняйтесь на шляху інших коней.  Щоб уникнути зіштовхування з іншими вершниками, роз’їзжайтесь лівим плечем (як і на автомобілі). Заходячи на стрибок через перешкоду, голосно та істерично волайте: «Пригаю чухонєц» або «Захажу на систєму»!
25. Відкроковувати коня в манежі треба в центрі кола. Бо той, хто скаче галопом по стінці і загальмує об вашу дупу, розкаже багато пікантних подробиць про статеве життя ваших родичів.
26. Якщо ви відчуваєте, що можете впасти, киньте стремена, схопіться за гриву коня, не впускаючи повід і… не падайте!!! Або принаймні приземляйтесь на ноги. Доречі, найдурніше, що ви можете зробити в лісі – це вчепитись в гриву чи сідло, покинувши керування!
27. Якщо ви впали, а кінь почав тікати, ніколи не намагайтесь його наздогнати. Він може відбити задом просто по приколу. Спокійно і повільно підходьте до нього, а ненормативні лексеми відтворюйте лагідним голосом.
28. Якщо під час вашого тренування інший кінь, скинувши вершника, бігає в манежі, не вдавайте ковбоя. Заїдьте у центр манежу і зупиніться. За необхідності, зістрибніть зі свого коня і тримайте його за повід. Якщо кінь без вершника підбіг до вашого, не давайте «нюхатись»! Можна спробувати грізним голосом, чи навіть некультурним матюком з помахом руки його відігнати. Але найкращий варіант – слухати вказівки тренера!
28.1 – Якщо до вашого коня/кобили біжить на розборки (чи кохання) жеребець без вершника і ви бачите, що сутички не уникнути, – КИДАЙТЕ ЙОГО НАФІГ І ВІДХОДЬТЕ НА БЕЗПЕЧНУ ВІДСТАНЬ!!! Самі розберуться.

29. Правила їзди по відкритій місцевості (ліс, поле, село тощо).
29.1 Завжди вдягайте захисний шолом. Але якщо у вас негативний тест на “intelligence quotient”, то можна не вдягати.
29.2 По асфальту чи бетону пересувайтесь лише кроком або дуже тихою риссю. Але для зйомок передачі “премія Дарвіна” – можна і галопом.
29.3 Пам’ятайте, що кінь – створіння лякливе, нелогічне і схильне до суїциду. Спокійний манежний самовозик може всратись, побачивши порожній пакет на узбіччі автодороги, та стрибнути під вантажівку.
29.4 Уважно слухайте команди інструктора і виконуйте їх. Бо гордовито й поважно поведете коня додому самі.
29.5 Потенційно небезпечні ділянки (міст, шляхопровід, крутий спуск, дамба тощо) ведіть коня в руках. Ніколи не випускайте повід з рук. Нє, якщо кінь впав з мосту, то випускайте канєшно.
29.6 Під час привалів ніколи не залишайте коня без нагляду. Ну ви зрозуміли…

30. Злізаючи з коня, киньте обидва стремена і зістрибніть ліворуч, або сповзіть животом по сідлу.  Не робіть як я!
31.  Тримайте коня за повід до подальших вказівок тренера.
32. Якщо тренування закінчилось, ослабте попругу, підтягніть стремена і ведіть коня у стайню. Після роботи кінь так само може знести стременами шматок манежу. Ослаблення попруги – для коня найкраща нагорода
33. Розсідлуючи коня, спершу знімаємо сідло, потім вуздечку  і обов’язково запитуємо у тренера яку попону надягати. Навіть якщо ви не знаєте що таке попона чи не вмієте її надягати. Це додасть вам авторитету.

Якщо вам не перехотілось їздити верхи після вивчення Техніки Безпеки, пам’ятайте, що кінь – лякливе, нелогічне і схильне до суїциду створіння з інтелектом дворічної дитини та вагою 500кг. Дотримання Техніки Безпеки не дає 100% гарантію уникнути травм, але суттєво знижує таку вірогідність. Тому, наостанок, три народні мудрості:

  1. Страшно їздити верхи – йдіть хом’ячків дресируйте (тренер КСК Наталка, 1987р)
  2. Вбитись і з віника можна (моя бабуся, про важливість обачності завжди, а не лише у спорті)
  3. Вовків боятись – в хаті ср…ть (мій дід, світла йому пам’ять), або більш вишукана інтерпретація попередньої мудрості: Хто не ризикує – той не п’є шампанське.
  4. Коняча мама ще не здохла, а я – один. (наїзники Київського іподрому про недоцільність наражати себе на ризик, намагаючись врятувати коня. )
  5. Коні – сухопутні дельфіни.

Бережіть себе!

Правила Клубу